administrasjon

Lineær ledelsesstruktur: fordeler og ulemper

Innholdsfortegnelse:

Lineær ledelsesstruktur: fordeler og ulemper

Video: Lær om de forskellige ejerformer når man starter virksomhed 2024, Juli

Video: Lær om de forskellige ejerformer når man starter virksomhed 2024, Juli
Anonim

Den lineære styringsstrukturen er en av de enkleste organisasjonsstrukturene, hvor underordningsnivåene kan vurderes i form av en pyramide: fra de høyeste myndigheter og det laveste nivået.

Image

Konseptet med lineær kontrollstruktur

Den lineære strukturen kalles også funksjonell og er en del av de mekanistiske strukturene. Denne gruppen strukturer skiller seg fra andre ved at underordning er høyt utviklet i den, arbeid er basert på streng underordning. Det er spesielle koder og stillingsbeskrivelser for å lette dette.

I gjennomsnittlig selskap, bygd på dette prinsippet, er det følgende nivåer av separasjon: toppledelse, underordnet som hovedledere som er ansvarlige for avdelinger med andre ansatte. Avhengig av størrelsen på selskapet, kan det være flere.

Fordelene med lineær kontrollstruktur

Den lineære styringsstrukturen er veldig praktisk i samsvar med de generelle prinsippene for ledelse formulert av M. Mescon.

1. Arbeidsdelingen. Hver ansatt har sin egen spesialisering og oppgaver, i samsvar med den.

2. Kommandokjede eller skalerkjede. Hovedprinsippet som lineær kontroll gjennomføres, er fra det høyeste til det laveste nivået.

3. Enmannsledelse - hver underordnet har én leder. Hvis arbeideren gjorde en feil, kan han bare straffes av lederen som står over ham. Dessuten er det bare han som kan sette oppgaver for ham og kreve en rapport for dem. Toppledelsen har rett til å spørre resultatene av arbeidet med en leder som er direkte underordnet ham. Dette lar deg raskt løse problemer på hvert nivå.

4. Kontrollerbarhet. I innlevering av en leder bør ikke være mer enn 4-5 personer. Dette er nødvendig for bedre samhandling mellom dem.

5. Målhierarkiet. Målene er lokalisert på tre nivåer: organisatorisk, gruppe og personlig.

6. Retningens enhet. Hver avdeling i organisasjonen er ansvarlig for sine funksjoner, men deres mål og målsettinger skal kobles sammen med funksjonene til andre avdelinger og være rettet mot hele selskapets fordel.

To andre prinsipper som er karakteristiske for en lineær ledelsesstruktur: kontroll og delegering av myndighet. De er i direkte sammenheng med prinsippet om kommandoens enhet. Lederen må utøve kontroll over sine underordnede i alle faser av deres aktiviteter.

Delegering av myndighet er overføring av deler av ressursene, funksjonene og ansvaret for utførelsen til den underordnede.

Anbefalt