Forretningsstyring

Hvordan bestemme kostnadene for varene

Hvordan bestemme kostnadene for varene

Video: Kostnader 3 - variable kostnader 2024, Juli

Video: Kostnader 3 - variable kostnader 2024, Juli
Anonim

Varekostnaden inkluderer summen av alle kostnadene som er involvert i produksjon og salg: råvarer, drivstoff, materialer, utstyr, lønn, transportkostnader, etc. Varekostnaden beregnes for å bestemme prisen på varene og beregne lønnsomheten til foretaket.

Image

Du trenger det

  • - kostnadene for produksjon av en vareenhet;

  • - prisen på solgte varer;

  • - produksjonsvolumet.

Bruksanvisning

1

For å bestemme kostnadene for varer må du beregne alle kostnadene som er brukt på å lage en produksjonsenhet. Samtidig er det vanlig å gruppere alle kostnader i henhold til kostnadsposter, som betinget er delt inn i direkte og indirekte. Direkte kostnader inkluderer råvarer og anleggsmidler, lønn, drivstoff. Indirekte utgifter inkluderer vedlikehold og drift av utstyr. Det er flere metoder for å beregne varekostnadene.

2

Den klassiske beregningen av kostnadene innebærer bestemmelse av kostnader, som varierer i forhold til produksjonsvolumet. Representanter her er råvarer, materialer, komponenter, teknologisk energi, stykkelønn. Alle disse kostnadene er oppsummert og delt inn i spesifikke typer produkter.

3

Det andre alternativet for beregning av varekostnadene kommer til uttrykk gjennom definisjonen av variable kostnader for fremstilling av hver enhet til kostpris. Etter dette blir den absolutte verdien av kostnadene delt på volumet av denne typen produkter.

4

Du kan beregne varekostnadene ved hjelp av marginanalyse. Den bruker forholdet mellom priser for solgte produkter og variable kostnader for produksjon. Dette kommer til uttrykk med formelen:

"enhetspris-enhetskostnader per enhet / enhetspris."

5

Kostnaden for solgte varer trekkes fra regnskap på tre måter: av kostnadene for hver enhet, av gjennomsnittlig kostnad eller av kostnadene for de første varene og kjøpstidspunktet. I dag koster den vanligste metoden for å avskrive varer som selges, prisen for hver enhet. I detaljhandel registreres varer til salgspriser ved bruk av balansekonto 42 “Handelsmargin”.

6

I økonomisk vitenskap skilles de totale kostnadene (forholdet mellom totale kostnader og volumet av produksjonen) og marginalkostnadene (kostnadene for hver påfølgende produksjonsenhet).

Anbefalt