andre

Hvordan beregne diskonteringsrenten

Hvordan beregne diskonteringsrenten

Video: Sluttverdi 2024, Juli

Video: Sluttverdi 2024, Juli
Anonim

Diskontering er en metode for å bestemme fremtidig verdi av kontantstrømmer, dvs. bringe hittil fremtidig inntekt. For å kunne vurdere verdien deres riktig, er det nødvendig å kjenne til prognoseverdiene for inntekter, utgifter, investeringer, kapitalstruktur og diskonteringsrente, dvs. avkastning på investert kapital.

Image

Bruksanvisning

1

Oftest er diskonteringsrenten definert som den vektede gjennomsnittlige kapitalkostnaden. Når du bruker denne metoden, vil du få det mest objektive resultatet. For å beregne diskonteringsrenten bruker du følgende formel: WACC = Re (E / V) + Rd (D / V) (1-Tc), hvor Re er avkastningskursen på egenkapitalen (kostnaden for egenkapitalen), %; E er markedsverdien på egenkapitalen; D - markedsverdi av lånt kapital; V - totalkostnad for lånt kapital og selskapsandeler (egenkapital); Rd - avkastning på lånt kapital (kostnad for lånt kapital); Tc - inntektsskattesats.

2

Du kan beregne diskonteringsrenten for egenkapitalen som følger: Re = Rf + b (Rm-Rf), hvor Rf er den nominelle risikofri avkastningskursen; Rm er den gjennomsnittlige avkastningskursen på aksjemarkedet; (Rm-Rf) er premien for markedsrisiko; b - en koeffisient som viser endring i pris på et selskaps aksje sammenlignet med endringer i aksjekurser i dette markedssegmentet. I land med utviklede aksjemarkeder beregnes dette forholdet av spesialiserte analysebyråer.

3

Husk imidlertid at denne tilnærmingen ikke tillater alle bedrifter å beregne diskonteringsrenten. Det gjelder ikke selskaper som ikke er åpne aksjeselskaper, dvs. Ikke handel med aksjer på markedet. I tillegg kan den ikke brukes av selskaper som ikke har data for å beregne sin b - koeffisient. I disse tilfellene bør foretakene bruke en annen metode for å beregne diskonteringsrenten.

4

Den kumulative metoden for å evaluere en risikopremie er basert på to forutsetninger. For det første, hvis investeringene var risikofrie, ville investorene kreve risikofri avkastning på kapitalen. For det andre, jo høyere eier av kapitalen vurderer risikoen for prosjektet, jo høyere krav til lønnsomhet. Basert på dette bestemmes diskonteringsrenten som følger: R = Rf + R1 +.. + Rn, hvor Rf er den nominelle risikofri avkastningskursen; R1.Rn er risikopremiene for ulike faktorer. Tilstedeværelsen av hver faktor og deres verdi kan bli funnet av eksperter. Denne metoden har mer subjektiv karakter, siden mengden av risikopremien avhenger av ekspertens personlige mening.

Anbefalt