Typer aktiviteter

Hva er de viktigste eierformene?

Innholdsfortegnelse:

Hva er de viktigste eierformene?

Video: Verdens viktigste blodprøve. 2024, Juli

Video: Verdens viktigste blodprøve. 2024, Juli
Anonim

Eiendom kan sees fra et juridisk og økonomisk perspektiv. De viktigste eierformene skilles ut avhengig av hvem som eier eiendommen.

Image

Klassifisering av eierskap

I den mest generelle formen er det to hovedtyper eiendommer - privat og offentlig. I en markedsøkonomi er privat eierskap avgjørende.

I verdenspraksis kalles tre hovedformer for eierskap.

Enkelt - i dette tilfellet implementeres alle eiendomsforhold av en individuell eller juridisk enhet. Eksempler er private leger, bønder, advokater. Denne egenskapen kan også representeres av en person som bruker arbeidskraft for ansatte.

Tilknyttet - involverer kombinasjonen i form av eiendom og kapital til en rekke individer eller selskaper for å delta i felles gründervirksomhet, dette er virksomheter som er basert på aksjeinnskudd.

Bedriftsbasert - basert på at kapitalmarkedet fungerer, dannet gjennom salg av børser. Hver aksjonær er eier av en del av kapitalen. I en samarbeidsform for eierskap deltar alle i arbeidskraft og eiendom, men har like rettigheter i å forvalte og fordele overskudd.

I henhold til den russiske grunnloven (artikkel 8), anerkjenner og beskytter den russiske føderasjonen like private, statlige, kommunale og andre former for eierskap."

Offentlig eiendom er også heterogen, inkludert kollektiv, statlig og offentlig eiendom.

Kollektiv eiendom dannes ved å dele den ut blant de ansatte i en bedrift (for eksempel et lukket aksjeselskap).

Statseiendom, selv om det formelt er alle samfunnsmedlemmer, men statsapparatet disponerer det. I en ideell modell blir han kalt til å personifisere de offentlige interessene til alle deler av befolkningen og bli veiledet av dem i deres aktiviteter.

Offentlig eiendom hører direkte til det offentlige, samtidig til hver og en samtidig. Et trekk ved offentlig eierskap er den kollegiale ledelsen, der alle medlemmer av organisasjonen deltar i beslutninger.

Ofte i en markedsøkonomi er det en blanding av ulike former for eierskap. For eksempel kan gründerstrukturer vises i gradene av statlig eierskap (i Russland, kommunale enhetsbedrifter).

Kombinerte eierformer kan også vises. For eksempel bekymringer for joint ventures, holdings, fig.

Anbefalt