andre

Hva er økonomisk vekst og dens typer

Innholdsfortegnelse:

Hva er økonomisk vekst og dens typer

Video: Den sanne historien om Paris Hilton | Dette er Paris Hilton Offisiell dokumentar 2024, Juli

Video: Den sanne historien om Paris Hilton | Dette er Paris Hilton Offisiell dokumentar 2024, Juli
Anonim

Økonomisk vekst er et viktig mål i det moderne samfunn. Det kommer til uttrykk i en kvantitativ økning og kvalitativ forbedring av sosial produksjon.

Image

Typer økonomisk vekst

Selvfølgelig har økonomisk vekst fordeler og ulemper. Fordelene inkluderer vekst av produksjonsvolum og automatisering. I tillegg er dette en forbedring av arbeidsforholdene, en økning i sysselsettingen av befolkningen, en økning i landets internasjonale prestisje og en økning i samfunnets velvære.

Når vi snakker om manglene ved økonomisk vekst, er det verdt å nevne forverringen av det menneskelige miljøet, veksten i arbeidskraftsintensitet, overbefolkningen av byer og det akutte spørsmålet om omskolering. Det er også nødvendig å merke utmattelsen av uerstattelige ressurser.

Det er to måter å øke veksten på. Den første kalles omfattende, og den andre er intens. Omfattende er basert på økende produksjonsvolum. Dette oppnås ved bruk av kvantitativ utvidelse av produksjonsfaktorer: etablering av en stor mengde utstyr, øke arealet av dyrket mark. Men produksjonsteknologien forblir uendret.

Den intensive veien til økonomisk vekst er basert på økende produksjonsvolum. Dette er mulig ved bruk av en kvalitativ forbedring av produksjonsfaktorer. Disse inkluderer: bruk av oppnådd vitenskapelig og teknologisk fremgang, omfordeling av ressurser, samt forbedring av arbeidsstyrkens kvalifikasjoner. Samtidig som kapital og arbeidskraft beveger seg fra lavt kvalifiserte næringer til høyt kvalifiserte, er det en økning i kapitalavkastningen. Andre faktorer inkluderer stordriftsfordeler, fordi med høye volumer av produksjon, reduseres annonsering og salgskostnader.

Anbefalt